Geografisch thema

Moorselestraat

ID
7941
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7941

Beschrijving

Lange straat, doorsneden door de spoorweg, lopende van de Menenstraat naar Moorsele. Tot aan de spoorweg is de straat eenzijdig bebouwd, de oostzijde wordt bepaald door de muur van de gemeentelijke begraafplaats.

Straat met voornamelijk woonfunctie, straateinde met verschillende industriële gebouwen. De basisbebouwing klimt op tot in de tweede helft van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit eenvoudige burgerhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, onder meer nummer 19, gecementeerde lijstgevel, nummer 57, 81 en 85.

Daarnaast verschillende arbeidershuisjes van één bouwlaag, onder meer nummer 61-63, haaks op de straat ingeplant rijtje met drie woonhuizen met deels bewaard schrijnwerk en nummer 229, vijf traveeën van witgeschilderde baksteen.

Ook enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummer 17 met portaal van zwartgeglazuurde tegels, nummer 27, nummer 48 met decoratieve metselverbanden en portaal met afgeronde hoeken, nummer 167 en nummer 228, café " 'T BROUWERIJTJE", gevel verfraaid door zwarte tegels.
Verder ook verschillende vlasschuren en -woningen, onder meer links van nummer 81, schuur van rode baksteen met centraal heiligennis, twee beuken onder pannen schilddaken en nummer 183, haaks op de straat ingeplant woonhuis, beglaasde muurnis met Heilig Hartbeeld in zijgevel, achtergelegen bedrijfsgebouwen van vlasbedrij Brille, vlasbedrijf met warmwaterrootputten en vlasturbine. Op de hoek met de Wijnbergstraat, Onze-Lieve-Vrouwkapel uit de jaren 1970.

  • 100 jaar landelijke gilde Wevelgem, Wevelgem, 1996, p. 47.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Vlasserswoningen, schuur, opslagplaatsen en cichoreiast

  • Is deel van
    Wevelgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moorselestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7941 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.