Menenstraat

Beschrijving

Westelijke uitvalsweg met licht gebogen tracé. Naar de grens met Menen is de parochie van de Heilige Theresia gelegen. Zeer heterogeen straatbeeld door de tal van vernieuwde parementen en nieuwbouw onder meer appartementsgebouwen van drie bouwlagen.

Hoofdstraat die overwegend een woonfunctie heeft met grote sociale verscheidenheid: burgerhuizen, arbeiderswoningen en handelshuizen. Ook verschillende vlashandelaarswoningen meestal getypeerd door poort en laadvenster of -deur naar de vlaszolder, onder meer nummer 34, nummer 93 met aflijnende bakstenen muizentandfries, nummer 279 met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief; nummer 344 met laaddeur boven de deur. Daarnaast ook commerciële functie met typische herbergen en wijkwinkels. Tevens vestigingsplaats van de stedelijke begraafplaats. Voorts, meer naar het straateinde toe warenhuizen, kleine bedrijven en garages, eigen aan een uitvalsweg. Nummer 500, Transportbedrijf Herreman, opgericht in 1927 te Menen en in 1952 overgebracht naar Wevelgem; de gebouwen met centraal halfronde uitbouw dateren vermoedelijk uit de jaren 1930. Verder ook enkele dieper in gelegen hoeves. In het begin van de straat klimt de bebouwing op tot de 19de eeuw, verder voornamelijk bebouwing van na de Eerste Wereldoorlog.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen en variërende traveebreedte onder pannen zadeldaken.
Rijbebouwing naar de periferie toe overgaand in gegroepeerde rijbebouwing en lintbebouwing. Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels van ca. 1900 en verfraaid door het gebruik van bakstenen friezen en/ of gele sierbaksteen onder meer nummers 29, 75, 93, 103, 110, 200, 317, 323, 329-329a, 365, 430 en 446.

Nummer 271, diephuis met bakstenen puntgevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
Ook verschillende gecementeerde en beschilderde lijstgevels: nummers 166, 186, 188-190 en 196.
Daarnaast verschillende arbeiderswoningen van één bouwlaag: nummer 16 met vernieuwd parement maar met twee behouden houten dakkapellen; nummer 42 met een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel; nummer 48; nummer 71-73, inspringend ten opzichte van de rooilijn; nummer 144 met vernieuwd parement uit de jaren 1920; nummer 156, nummer 180 met vernieuwd parement en behouden datumsteen 1852; nummer 195-199, drie arbeidershuisjes met later gecementeerde lijstgevels en aangepaste muuropeningen; nummer 432 met centraal dakvenster met windbord; nummer 434 met schijnvoegen bepleisterde lijstgevel; nummer 471 met aflijnende muizentandfries.
Nummer 212-230, dwars op de straat ingeplant, rijtje arbeidershuizen van elk drie traveeën. Eenheid doorbroken door vernieuwde en aangepaste parementen.

Bebouwing uit het interbellum gekenmerkt door elementen ontleend aan de nieuwe zakelijkheid en de art deco onder meer nummer 108, nummer 117 met vernieuwd parement van 1941, naar ontwerp van J. Tyberghien (Wevelgem), nummer 131, naar ontwerp van O. Vandenberghe (Wevelgem) en nummer 133 naar ontwerp van J. Tyberghien, nummer 237 uit de jaren 1930 naar ontwerp van "O. VANDERHAEGHE", zie plint. Nummer 255 baksteenbouw onder plat dak, vooruitspringende linkertravee met afgeronde hoek. Nummer 374 getypeerd door het rijkelijk gebruik van granito voor erker, luifel en lateien. Nummer 414, opvallend door het lager vooruitspringende volume met portaal en de afgeronde hoeken van de volumes.

Ook tal van burgerwoningen geïnspireerd door de Anglo-normandische bouwstijlen zie nummer 45 en nummer 61, naar ontwerp van J. Tyberghien; nummer 163, naar ontwerp van O. Vandenberghe (Wevelgem); nummer 253, naar ontwerp van M. Delrue (Wevelgem) en nummer 376. Ook vrijstaande villabouw: onder meer nummer 142, opvallende villa uit de jaren 1960 en nummer 485 "De Postkoets". Nummer 508-510, twee vrijstaande villa's opgetrokken als elkaars pendant in 1943-1944 door en voor de gebroeders Gaston en Henri Deveeuw (aannemers); achterliggende bedrijfsgebouwen.

Tussen nummers 217 en 223 elektriciteitskabine opgetrokken tussen 1919 en 1925, verfraaid door rondboogfries tussen lisenen. Nummer 307-309, dieper in gelegen vlasschuur met typische beglaasde muurnis met heiligenbeeld.

Ter hoogte van de toegang tot de voetbalvelden, voormalige vestigingsplaats van de vlascoöperatieve zogenaamd Samenwerkende Vennootschap "St. Amand" opgericht voor 1908 en tot circa 1955 werkzaam.

• Gemeentearchief Wevelgem, bouwaanvragen Wevelgem 874.1, nr. 19/1941.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 50, 52, 100-101.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie