Lauwestraat

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg met licht gebogen tracé, vertrekkende van de Grote Markt. Het straatbeeld werd tot de tweede helft van de 20ste eeuw voornamelijk bepaald door al dan niet bepleisterde lijstgevels van twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Overwegend woonfunctie met daarnaast ook handelsfunctie, voornamelijk naar het centrum toe. De oudste bebouwing gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw, maar het straatbeeld wordt bepaald door de grote verscheidenheid in bouwdata, typologie en stijl. Rijbebouwing, naar de grens met Lauwe overgaande in lintbebouwing met typische villabouw. Tevens vestigingsplaats van de historisch zeer belangrijke hoeve, "Kloosterhof" (nummer 166-170).

Het straateinde wordt gemarkeerd door de brug over de Leie, die de grens vormt tussen Wevelgem en Lauwe. De eerste brug dateert van 1869 en werd vernield in 1918 door Duitse troepen. De huidige brug werd opgetrokken in 1954. Nummer 7, voormalig woonhuis van Deken Jonckheere zie gedenkplaat: HIER WOONDE VAN 1912-1928 DEKEN A. JONCKHEERE, STICHTER-PROOST VAN HET VLASBAZENVERBOND.

Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door fries en/ of sierbaksteen: nummers 52, 54, 56, 72 en 108. Enkele woningen met bepleisterde lijstgevel onder meer nummer 35 met aangepaste begane grond en getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting en met uitgewerkte sluitsteen.
Tal van woningen uit het interbellum onder meer nummer 19 met typische granito lateien; nummer 43/ Lagestraat, beeldbepalend hoekpand met boven de kroonlijst afgeronde hoek met buisprofiel; nummer 92 aansluitend bij de traditionele baksteenarchitectuur; nummer 124 en 132 met typerende doorgetrokken granito lateien; nummer 164 met benadrukte deurtravee door pilasters met bolbekroning en portaal met afgeronde hoeken.
Ook verscheidene arbeidershuisjes van één bouwlaag onder meer nummer 75 en nummer 78 met een met schijnvoegen bepleisterd parement, nummer 191 en 121 met aangepaste muuropeningen.

In het eerste deel van de straat tal van burgerhuizen uit de jaren 1940-1950 vaak ontworpen door plaatselijke architecten nummers 10, 12, 13, 14, 21 naar ontwerp van G. Knockaert (Wevelgem) met opvallende arduinen poortomlijsting, nummers 23 en 25 naar ontwerp van J. Tyberghien (Wevelgem). Nummer 62, naar ontwerp van W. Dutoit (Kortrijk) met monumentaal neoclassicistisch portaal van witte natuursteen. Nummer 162 met opvallende begane grond bekleed met natuursteen.

Verder verschillende typische woningen uit de jaren 1970, onder meer nummer 45.
Ook verscheidene vlasschuren onder meer tussen nummer 94-96, dieper in gelegen schuur met typerende muurnis met heiligenbeeld. Tevens vlasroterij en zwengelarij Dermaux, gelegen ter hoogte van de brug over de Leie.

• DEJONGHE T., De Leiebruggen, in Wibilinga, jg. 13, nr. 3, 2000, p. 3-11.
  • VERVENNE J., Wevelgem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 35.