Kruisstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met gebogen tracé vertrekkend van de Kijkuitstraat naar de grens met Menen. Hoofdstraat van het gehucht Kruishoek. Naar het stadscentrum toe rijbebouwing gevolgd door lintbebouwing met onder meer typische villabouw: Villa Edelweiss met aan de straat gelegen kapelletje met een Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderenbeeld. Tevens geconcentreerde bebouwing rond het gehucht. Vroeger werd het straatbeeld gekenmerkt door heel wat herbergen.

Tot de Tweede Wereldoorlog was in het begin van de straat de vlascoöperatieve Sint-Antonius, die en 35-tal zwingelmolens telde, gevestigd. Tot 2000-2001 vestigingsplaats van de belangrijkste vlassite van Wevelgem, de site Vansteenkiste opgericht in 1902. Op de grens met Menen, Duits Militair kerkhof dat grotendeels gelegen is op het grondgebied Menen.

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 89-91, 114-115.
  • VANSTEENKISTE L., De kruishoek, anekdotes uit het verleden (3), in Wibilinga, jg. 9, nr. 2, 1996, p. 8-9, 15-16.
  • VANSTEENKISTE L., De kruishoek, in Wibilinga, jg. 13, nr. 2, 2000, p. 4, 9.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie