Kloosterstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), lopend van de Menenstraat tot aan de Leie. Voornamelijk woonfunctie met tal van woonhuizen uit het interbellum, onder meer nummer 36 met typische halfronde erker en portaal met afgeronde hoek, vernieuwd schrijnwerk, nummer 40 en nummer 68.

Daarnaast ook eenvoudige baksteenbouw, veelal van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, onder meer nummers 11-13, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen, opgetrokken met spiegelbeeldschema, nummers 66, 70 en 76 met typische lateien van granito, nummers 72-74, diephuizen, inspringend ten opzichte van de rooilijn waarvan nummer 74 met behouden tuinmuurtje, nummer 75 en nummers 95-97, deels met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 5, één bouwlaag onder geknikt pannen zadeldak. Nummer 71 met beglaasde muurnis. Ook gecementeerde lijstgevels, onder meer nummer 109.

Naast woonfunctie ook verzorgende functie met rust- en verzorgingstehuis Sint-Camillus en service flats "Residentie Waterhof".
Landelijk straateinde met verschillende vlasschuren, nummers 18-20, schuur met bijhorende woning.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie