Geografisch thema

Gullegemstraat

ID
7923
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7923

Beschrijving

Uitvalsweg in noordoostelijke richting, vertrekkend vanaf de Brugstraat en lopende tot in Gullegem. Straat behorende tot het historisch stratenpatroon, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Straat met woonfunctie, ook commerciële functie met verschillende herbergen. De basisbebouwing bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen en kleine burgerwoningen. Breedhuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken, onder meer nummer 19 aan de hoek met Papestraat, verfraaid met gele sierbaksteen, nummer 37, afgelijnd door muizetandfries, nummer 41 aan de hoek met Neerhofstraat met aangepaste begane grond, nummer 65, nummer 66 met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld, nummer 78-80 met mozaïek in boogveld van garagepoort, nummer 85 met fries met uitgelengd dropmotief en aangepaste muuropeningen, nummer 93-95, vensteropeningen met ijzeren I-balken en nummer 144 met muurtandfries en arduinen aanzet- en sluitstenen.

Daarnaast ook tal van arbeidershuizen van één bouwlaag, onder meer nummer 31 met vernieuwd schrijnwerk, nummer 62 en nummers 128-130. Ook eenheidsbebouwing, onder meer nummers 2-16 en nummers 18-28, huizen opgebouwd op het einde van de 19de eeuw na herverkaveling van de gronden in 1893. Nummers 2-16, eenheidsbebouwing van acht arbeidershuisjes van twee à drie traveeën en één bouwlaag onder geknikte pannen of eterniet zadeldaken en veelal met aangepaste muuropeningen; nummer 8 met centraal laadvenster, nummer 10 en 12 met vernieuwd parement, tevens verhoogd met één bouwlaag. Nummers 18-28, "Herpels reke". Rij werkmanswoningen opgericht in 1897 door F. Herpels-De Vos, een vlasverkoper.

Ook enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummer 46, gesigneerd door "J. TYBERGHIEN WEVELGEM", met parement van oranje baksteen, nummer 97 met glas-in-loodbovenlicht met initialen "DD".

Verder ook typische woningen van na de Tweede Wereldoorlog, onder meer nummers 100, 102 en 108.

  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 36-37.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Café De Herder

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Herberg

  • Omvat
    Schuur

  • Is deel van
    Wevelgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gullegemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7923 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.