Kwakkelenberg

Beschrijving

Reeds vermeld in 1384 als "Quackelenberg". Gelegen in het centrum van Duffel-Oost, als verbinding tussen Handels- en Hoogstraat. Lintbebouwing bestaande uit handelshuizen en eenvoudige eengezinswoningen tot twee bouwlagen onder zadeldaken, opklimmend tot de 19de eeuw, doch veelal aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Ter plaatse van de huidige nummer 25 werd in 1518 de Sint-Mertenskapel opgetrokken; lange tijd onafgewerkt en pas in 1543 ingezegend; door de Spaanse troepen in brand gestoken in 1584, gevolgd door verval.

• S.N.,
  • Kerkelijk Duffel, K.W.B.-Oost, Lier, 1988, p. 21-22.