Sint-Rochuslaan

Beschrijving

Van het Volksplein naar de Doorniksesteenweg. Aangelegd in 1905, volgt het tracé van de voetweg zogenaamd Gierigaardweg of Buurtweg 42. Naam verwijst naar de nabijgelegen Sint-Rochuskerk.

Basisbebouwing: rijwoningen opgetrokken door handelaars in de eerste helft van de 20ste eeuw. Breedhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Vaak kelderverdieping en verhoogde begane grond. Bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van siermetselwerk en/of gekleurde sierbaksteen: onder meer nummer 4, nummer 6-8, nummer 16, nummer 20, nummer 61, nummer 82-84, nummer 83 van 1911, nummer 85-93 van 1912, met typerende dakvensters, nummer 101-105, nummer 115, van 1912 met borstwering van cementtegels. Tevens tal van woningen met behouden schrijnwerk met gekleurd glas in de bovenlichten onder meer nummers 74, 75, 76, 77, 107 en 111-113.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 455.