Panhovenstraat

Beschrijving

De Panhovenstraat vormt de kern van het gehucht Panhoven. Het was een belangrijk gehucht, dat een eigen schuttersgilde had, de Compagnie van Sint-Antonius. Aan de huidige Herenstraat bevond zich de belangrijke hoeve Straetemanshof, een leen van de leenzaal van Kuringen, voor het eerst vermeld in 1668. Er bevond zich ook een laathof van St.-Jan, eigendom van de collegiale kerk Sint-Jan Baptist te Luik. Verschillende pachthoven in Panhoven waren cijnsplichtig aan dit hof.

• BAILLIEN H., De familie Straetemans uit Opitter, (Limburg, 58, 1979, pagina's 91-96).
  • JANSSEN de LIMPENS K.J.T., Leen- en laathoven in de Maaslandse territoria voor 1795, Maastricht, 1974, pagina 95.
  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 89; 244-250.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.