Nieuwstadstraat

Beschrijving

Eén van de hoofdassen van de binnenstad. De straat leidde van de Nieuwstadpoort (Nieuwe Stadt Poorte op de Ferrariskaart, 1771-77) naar de markt. De straat en de poort ontleenden hun naam aan een vlak buiten de wallen gelegen gehucht, Nieuwstad genaamd (confer Nieuwstadpoort). Vanaf 1590 liep de Velterbeek door de straat naar de Markt toe, ze liep tot 1882 open door de straat; op de hoek met de Markt lag een brug. Zeker vanaf 1532 was er een waterput op de hoek met de Gerdingerstraat. In de straat bevonden zich in de eerste helft van de 19de eeuw twee leerlooierijen.

• MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 203-204.