Damstraat

Beschrijving

Eén van de oude straten van Houtem die opklimt tot de eerste helft van de vijftiende eeuw en het gehucht van zuid naar noord doorkruist als oude verbindingsweg vanuit Diegem over Machelen, Peutie en Houtem naar de Zenne-overgang, voornamelijk gebruikt in functie van zandsteenvervoer. Thans wordt de straat gekarakteriseerd door een zeer heterogene dorpsbebouwing uit de negentiende en twintigste eeuw, meestal kleinschalig, met her en der resten van vroegere hoeven. Nummer 48, voorheen één geheel met nummer 50, draagt nog de jaarankers (18)87, terwijl nummer 137 een illustratie biedt van een landelijk woonstalhuisje, waarvan de inplanting opklimt tot het einde van de negentiende eeuw, zoals blijkt uit de mutatieschetsen van 1894.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1894/25 (nummer 137).