Lange Molensstraat

Beschrijving

Eén van de historische straten van Vilvoorde, gelegen tussen de Vlaanderenstraat en het Heldenplein. De benaming werd ontleend aan de voormalige aanwezigheid van de hertogelijke molens vanaf de twaalfde eeuw, zie gemeente-inleiding. In de loop van de negentiende eeuw groeide deze straat uit tot een winkelstraat in de onmiddellijke omgeving van de Markt.

De heterogene lintbebouwing wordt aan noordoostzijde halverwege doorbroken door de achtergevel van het stadhuis, Grote Markt nummer 27A. Aan de overzijde ligt het voormalige dominicanenklooster (nummers 44, 46, 48). Een aantal panden werd grondig aangepast, maar bevat nog een oude kern, zoals blijkt uit het volume, de steigergaten en het gebruik van zandsteen in nummer 43. Het nummer 31 heeft een karakteristiek parement uit de eerste helft van de twintigste eeuw, bestaande uit witgeglazuurde baksteen met decoratieve verwerking van blauwe; nummer 66 en nummer 66A vertonen typische art-decosiermotieven, hoewel nummer 66A ook duidelijk een oude kern bevat, zie het verankerde zandstenen muurfragment in de linkerzijgevel. De oudere kern van de nummers 3-5, bij de inventarisatie in de jaren 1970 nog herkenbaar door de vlechtingen en de aandaken, is thans niet meer zichtbaar.