Jean Baptiste Nowélei

Beschrijving

Brede laan, aangelegd in het begin van de twintigste eeuw als verbinding tussen het Heldenplein met de Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Hoopkerk en de latere Hendrik I-Lei. Ze doorkruist het centrum van zuid naar noord en kreeg haar naam naar Jean-Baptist Nowé (1846-1903), brouwer van beroep, gemeenteraadslid van 1879 tot 1881 en schepen van 1881 tot 1903; hij was vooral begaan met het verbeteren van de levensomstandigheden van de senioren en de bouw van arbeiderswoningen. Zijn brouwerij was gevestigd in het Monnikhof (nummer 37) omdat het daar aanwezige grondwater van uitstekende kwaliteit was.

Bij het begin maakt de straat een brede bocht omheen het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk; ze wordt gekarakteriseerd door een heterogene lintbebouwing uit de twintigste eeuw met vooral bij het begin een aantal typische panden uit het interbellum: de nummers 1-5, 13 en 29 met art-deco-elementen, nummers 34, 36, 38, 40, 42 en 44 waarvan nummer 34 met jaartal 1926. Het nummer 31 met neorococo reminiscenties werd al in 1913 ingetekend op het kadaster. De nummers 22, 24, 26 en 28 zijn karakteristieke rijhuizen, zogenaamde duplexwoningen uit de jaren 1955-1958 naar ontwerp van architect Roger De Winter, duidelijk herkenbaar door de verhoogde kroonlijst en de specifieke vlakverdeling van de gevel; inwendig worden deze constructies gekarakteriseerd door verspringende niveaus. Op het pleintje achter de kerk staat een koppel molenstenen van 1643.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1913/16.
  • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 238-241.
  • Vilvoordse Architecten, uw bouwpartners, Infobrochure Contactgroep Vilvoordse architecten, Vilvoorde, s.d.