Bolwerkstraat

Beschrijving

Deze straat ontleent haar benaming aan de ligging ter plaatse van de vroegere stadsomwalling, die vanaf 1851 werd ontmanteld. Op de kadasterkaart van Popp van circa 1860 is de straat bijgevolg nog volledig onbebouwd.

Gelegen ten oosten van het centrum, vormt ze thans de verbinding tussen de Leuvensestraat en de Franklin Rooseveltlaan. De noordzijde van de straat wordt gekarakteriseerd door de relatief monumentale inplanting van het Vredegerecht, voorheen een herenhuis, dat later werd ingericht als meisjeskostschool met naderhand aangebouwde turnzaal van de befaamde Brusselse architect Victor Horta (nummer 25). Op de achterliggende percelen wordt thans een polyvalent Cultureel Centrum voorzien, zogenaamd "Het Bolwerk" naar ontwerp van projectbureau Signa N.V. met integratie van de vermelde turnzaal als balletzaal.