Pereboom

Beschrijving

Landelijke weg, haaks op de Reningesteenweg en uitlopend op de Vaartdijk, met een bijkomende vertakking aansluitend op de Lostraat. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische naam "Oude Peerboomstraet" als variant op de "Nieu Peerboomstraet" te Noordschote zie primitief percelenplan (circa 1835). Naar verluidt zou de oudste vermelding "den parebome" terugklimmen tot 1328. De herberg "Peerenboom Cabaret", gesitueerd op het kruispunt Pereboom/ Lostraat, zie de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), wordt echter pas voor het eerst vermeld in 1735.

• DENEWET, L., Het kortstondig bestaan van een poldermolen te Reninge en de perikelen bij zijn oprichting in 1775-1776, in Molenecho's, jg. 15, 1987, nr. 4, p. 168-178.

Auteurs: Vanneste, Pol