Nieuwstraat

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg met verspreide hoevebouw in het verlengde van de Kruisboomstraat (Oostvleteren) en haaks aansluitend op de Zuidschotestraat. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming "Nieuwe Straete" (vermelding van de naam in verkoopsdocument van het "Marchiennegoed" in de Franse periode zie Sint-Corynstraat nummer 2) of "Nieuwe Land Straete " zie kaart Militair Cartografisch Instituut (1861), verwijst wellicht naar een ontbossing van de omgeving ten nadele van het zogenaamde "Kelnaers Bosch" dat op het laatste kwart van de 18de eeuw nog manifest aanwezig is op het grondgebied van Woesten zie de Ferrariskaart. Ook de huidige benaming "Boshoek" voor dit gebied, zie de stafkaart van 1982, verwijst naar deze vroeger bosrijke omgeving.

• Rijksarchief Brugge, Frans Fonds, Plakbrieven bundel 626 (arrondissement Ieper), plakbrief nr. 43.

Auteurs: Vanneste, Pol