Romanestraat

Beschrijving

Deze rechte weg tussen Lo en de steenweg Ieper-Veurne (een deel van de weg Hoogstade-Lo-Kaaskerke of de N364) zou volgens J. Van Buggenhout teruggaan op de heirweg van Keulen naar ‘Vallum’ of Alveringem en het kamp van Hoogstade. Deze stelling wordt door L. Vanmassenhove ontkracht op basis van een archiefstuk waarbij dezelfde “Romanestraat” voorkomt onder de naam van “Madenstraat”, waarbij maden zouden staan voor weiden. Het tracé van deze weg is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), doch met een licht kronkelend tracé. Deze weg wordt op het primitief percelenplan (circa 1835) aangeduid als "chemin dit Lo straete". Deze weg wordt ter hoogte van de Lobrug gekenmerkt door de beschermde Markeymolen (zie Lobrug nummer 6), en voorts door een verspreide landelijke bebouwing.

• VANBUGGENHOUT J., Geschiedenis van onze parochies: Pollinkhove, in Bachten de Kupe, jg. 24, nr. 6, 1982, p. 143.
  • VANMASSENHOVE L., De geschiedenis van Pollinkhove vanaf MCM tot en met MCMLII, 1952, p. 3.

Auteurs: Vanneste, Pol