Aalbeeksestraat

Beschrijving

Straat met recht tracé van Rollegemplaats tot Lampestraat, uitvalsweg richting Aalbeke. Weg aangelegd in 1890, deels gebetonneerd in 1953.

De basisbebouwing klimt op tot het einde van de 19de eeuw, begin 20ste eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen. Eenvoudige baksteenbouw van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, hier en daar verfraaid met gele en zwarte sierbaksteen, onder meer nummers 2-6, 8, 34, 79-81 en 157. Ook gecementeerde gevels, onder meer nummer 86. Daarnaast verschillende voorbeelden van één bouwlaag, onder meer nummers 37, 49 en 59-61. Ook tal van interbellumwoningen, onder meer nummer 19 en 44.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 16.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline