Driekerkenstraat

Beschrijving

De straat is één van de oudste van de gemeente en loopt van de Bissegemplaats naar de Overzetweg. Ze verbond voorheen, de oude dorpskern met de Meensesteenweg. In het landboek van 1740 "Kerkstraete" genaamd, in de Atlas der Buurtwegen (1843) buurtweg 1 of "Kerkstraat". Vanaf 1981, na de fusie met Kortrijk krijgt de straat haar huidige benaming naar de drie verschillende kerken die ze kende. In 1909 wordt ze bestraat; in hetzelfde jaar wordt de eerste brug over de Leie aangelegd.

De eerste kerk was gelegen in het midden van het kerkhof (aan het kruispunt met de Vrije Aardstraat) en werd afgebroken in 1898. De oudste vermelding van het eerste bedehuis gaat terug tot in 1107. Het was een eenbeukige kerk van Doornikse kalksteen waarvan in 1875 de toren en het koor gesloopt werden. Ter hoogte van het huidige nummer 47 wordt in 1872 de tweede kerk van Bissegem gebouwd, het is een neoromaanse kerk naar ontwerp van Hennebicque, opgetrokken als gevolg van de bevolkingsaangroei. Het schip wordt thans deels herbruikt als magazijn, zie de zijgevels met rondbogen. In 1899 wordt de derde kerk gebouwd wegens verdere bevolkingsaangroei (zie Bissegemplaats zonder nummer).

Straat met voornamelijk woonfunctie, onder meer nummers 76-100 eenheidsbebouwing uit 1950 opgetrokken door Maatschappij Leieland, tevens enkele burgerwoningen met name nummer 7, dorpswoning van twee traveeën en twee bouwlagen, met ijzeren I-profielen als latei voor raam en deur op begane grond en nummers 19-21, woningen met art-deco-inslag uit de jaren 1930.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 120-122.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie