Burgemeester Margostraat

Beschrijving

Van de Lauwestraat naar de Brumierstraat. Bij het uitgraven van de autoweg E17 werd in 1966-1967 een kunstmatige heuvel van 58 m hoogte aangelegd. Op deze kleiheuvel staat het betonnen monument van de West-Vlaamse sjouwer, een 35 meter hoge zuil met een punt gericht naar Frankrijk. Het is een herdenkingsteken voor de grensarbeiders.

Straat wordt getypeerd door de geringe bebouwing. In het begin van de straat enkel arbeiders- en boerenarbeidershuisje onder meer nummer 1 en nummer 11.

• VAN HOONAKCER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 75.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie