Bellegemsestraat

Beschrijving

Van Bellegemplaats naar de Doornikserijksweg. Hoofdstraat. In de 18de eeuw "Straete van Belleghem naer Sweveghem". In 1846 Nieuwe Kalsijde en vanaf 1925 Nieuwstraat. Huidige naam vanaf 1981. Bestraat tussen 1769 en 1785.

Basisbebouwing: in centrum rijhuizen van twee bouwlagen, onder meer huizenblok nummers 1-5 met gecementeerde lijstgevels, mogelijk met oudere kern. Ter hoogte van nummer 19 uitsprong ten opzichte van rooilijn, in bovenvenster afgeschuinde hoek opschrift "Herbau 1871".

Talrijke gewijzigde begane gronden voor winkelpui onder meer nummer 23 gesigneerd door "MICH. DELRUE ARCHITECT WEVELGEM", ook verschillende nieuwe gevelparementen.

Tevens vrijstaande 19de-eeuwse notabelenwoningen, vaak onder schilddak. Nummer 51, woonhuis uit de jaren 1940-1950 gesigneerd "M. LEBUCQUOY ARCHITECT BISSEGEM".

Talrijke boerenarbeiders- en arbeiderswoningen van één bouwlaag, onder meer nummer 231, 237. Nummer 64-66, woonhuis van anderhalve bouwlaag met muuropeningen op benedenverdieping onder gietijzeren I-balk.

Meerdere herbergen: onder meer nummer 62, zogenaamd "de Smisse" en nummer 124 zogenaamd "In den Brommer". Nummer 201, woonhuis met achterliggende bedrijfsgebouwen. Op hoek met Leuzestraat muurkapelletje zogenaamd "Kloefkapperskapel" van 1960, gebouwd op de plaats van vorige kapel van 1875. Naam afkomstig van verdwenen klompenmakerij (heden herberg "In den brommer").

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1968, p. 42-46.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie