Oude Booischotsebaan

Beschrijving

Vrij lange baan in het noordwesten van de gemeente. Nabij de grens met Bonheiden omgeven door een residentiële villawijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Bij het kruispunt met de Harentstraat en vlak bij de grens met Bonheiden bevindt zich op een driehoekig pleintje met twee linden de zogenaamde Onze-Lieve-Vrouw van Harentkapel, van 1964 ter vervanging van een 17de-eeuwse kapel met gelijkaardig uitzicht.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), naar ontwerp van L. Beeck en aansluitend bij het traditionele patroon. Puntgevel met schouderstukken, korfboogdeurtje en oculus in omlijsting van gesinterde baksteen. Steekbogige vensters, oorspronkelijk voorzien van kleurrijke glasramen, naar tekening van glazenier Jos Beeck, enkel bewaard in de oculus boven de deur. Interieur met kopie van het thans in de kerk bewaarde Onze-Lieve-Vrouwebeeldje; altaar van silex.

• WAUTERS G., De kapel van O.L.V. van Harent, (Toerisme provincie Antwerpen, XI, nummer 7, 15 december 1965, p. 105-106).