Wagenmakersstraat

Beschrijving

Van de Doorniksewijk naar de Sint-Denijsestraat. Reeds aangeduid in landboek van 1770. In 19de eeuw "Haegestraetje". In 1890 huidige benaming. In 1866 nieuwe rooilijn, in 1896 straatverbreding.

Basisbebouwing: talrijke arbeiderswoningen, vaak eenheidsbebouwing. Zo in 1890 bouw van veertien arbeidershuisjes in opdracht van B. Vanden Driessche, waarvan er acht gesloopt werden in 1896 voor straatverbreding. Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van sierbaksteen: nummer 10, nummer 48-52, volgens plan in oorsprong vier woningen van 1909; nummer 87 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk. Ook industriƫle panden, onder meer van 1910-1940 fabriek van Kortrijks loodglazuuraardewerk Caesens gebroeders, in 1927 wordt aan de straatzijde voor de dieper in gelegen aardewerkfabriek een weverij gebouwd eveneens voor de gebroeders Caesens naar ontwerp van J.R. Van Hoenacker (Antwerpen-Kortrijk), J. Van Beurden en J. Smolderen (Antwerpen); heden gesloopt (lag links van nummer 46), (zie ook Nieuwstraat). In 1923 ontstaan van de weverij van E. en H. Coornaert. In 1936 ontstaan van N.V. "Anc. Ets. Lepoutre & Duchatelet". Nummer 89, magazijn. Ook enkele interbellumpanden, onder meer nummer 6, art-deco-enkelhuis naar ontwerp van P. Scherpereel (Kortrijk) van 1932 en nummers 62, 63, 65, 79 en 85.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 524.