Steenpoort

Beschrijving

Winkelstraat in het centrum van de stad, lopende van de Lange Steenstraat naar de Voorstraat. Maakt van oudsher deel uit van het historische stratenpatroon (zie A. Sanderus, 1641), tot begin van de 19de eeuw maakte ze deel uit van de Lange Steenstraat. Naam verwijst naar de Steenpoort die het oosten van de straat markeerde. De poort werd voor 1677 afgebroken. De straat wordt doorsneden door de overwelfde beek (1843) de Zipte die uitmond in de Leie. De oudste zichtbare bebouwing gaat terug tot de eerste helft van de 18de eeuw. Straatbeeld voornamelijk bepaald door panden met 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevels van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen -al dan niet- geknikte zadeldaken met dakkapellen. Waarschijnlijk hebben de meeste panden een oudere kern. Nummer 8 met vernieuwd parement van 1897, en later nogmaals aangepast zie rechthoekige erker en vernieuwde pui. Nummers 13, 15, 14 en 16, eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Ook enkele panden van circa 1900 en uit het eerste kwart van 20ste eeuw met typerende bakstenen gevel verfraaid onder meer door het gebruik van witte sierbaksteen, spaarvelden en tandfriezen. Nummer 4, kleiner winkel-woonhuis van 1907, naar ontwerp van J. De Booserie (Kortrijk).

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 470-471.