Stasegemsestraat

Beschrijving

Van de Gentsesteenweg naar de Visserskaai. Maakte tot 1858 (aanleg van het Kanaal Kortrijk-Bossuit) deel uit van de Stasegemsesteenweg. Vanaf 1876 Stasegemstraat genaamd.

Basisbebouwing: voornamelijk arbeidershuizen uit het eind van de 19de eeuw, van twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikte zadeldaken. Nummer 143-169, rij arbeidershuizen vermoedelijk horend bij de nabijgelegen voormalige fabriek "N.V. Groeningeververij". Overwegend bakstenen lijstgevels, al dan niet beschilderd en verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen. Nummer 59-61, twee enkelhuizen van 1868 getypeerd door de muuromlijstingen van lichtere baksteen; nummer 187-189 met opvallende borstwering met geometrisch metselwerk. Ook tal van (voormalige) herbergen en wijkwinkels onder meer nummer 60, nummer 62, nummer 66, nummer 84/ P. de Coninckstraat, nummer 243 "In Staceghem", nummer 235 "In de bonte duif" met typerende vingerberaping, nummer 144 en nummer 185. Daarnaast ook enkele burgerwoningen onder meer nummer 63 met vernieuwd parement uit de jaren 1920.

• Stadsarchief Kortrijk 224, nr. 159.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 465-466.