Overleiestraat

Beschrijving

Van de Budastraat naar de Brugsestraat. Eén van de oudste straten van de stad. Oudste straatnaam ook huidige (1354). In 1485 "Leystrate", 1571 "Voorstraete", 1660 "Rechtestraete", 1727 "Grootestraete", 1795 "Basse Ville", 1815 "Overleie", 1822 "Guillelmusstraet" en in 1822 "Groote Leystraete". Vanaf 1850 terug huidige benaming. Huidig tracé stemt overeen met Sanderus (1641). De straat vormt het centrum van de zogenaamd wijk Overleie. Van 1893 tot 1957 buurttram Kortrijk-Menen. Voorheen huizen tot aan de Leie (westkant, nu begin van Fabriekskaai), echter afgebroken in 1877. Op oostkant vroeger voetpad langs de Leie. Huizen tussen Leie en Kleine Kringstraat gesloopt rond 1912 voor het graven van nieuwe Leiearm. Vóór 1896 ter hoogte van Sint-Amandsplein zeven huizen gesloopt. Tussen nummers 11 en 13 overwelfde doorgang naar vroeger Koestraatje. Tussen nummer 39 en 41 poort naar klein steegje, het vroegere St. Rochusstraatje, boven poort St.-Rochuskapelletje. Tussen nummer 46 en 48 Verkorenhof met brandgang. Naast nummer 64 poortje naar Amsterdamspoortje (zie aldaar).
Meerdere textielbedrijven, onder meer N.V. weverij Menstra (nummer 15); in 1950 oprichting n.v. A. Nuyttens, textiel- en confectiebedrijf in 1912 stichting van appretuurbedrijf van O. Lepere. In 1929 oprichting van constructiewerkhuizen voor textielmachines met eigen gieterij door K. Dewaele en zoon. Heden talrijke winkelpanden.

Basisbebouwing: talrijke lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht, een aantal panden hebben evenwel een oudere kern, te dateren tot de 17de eeuw, zie daken. Naast burger- en arbeidershuizen ook een aantal grote herenhuizen waarvan de begane grond vaak verbouwd is tot winkel onder meer nummer 45-51.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 361-363.