Nieuwstraat

Beschrijving

Van de Wijngaardstraat tot de Spoorweglaan. Als Nyenstraete voor het eerst vermeld in 1573. Voorheen Weduwenpoortje, met huisjes met korfbogig overspannen ingangen, verdwenen in 1935, voor toonzaal van "Meubelpaleis Gyselinck". In 1828 oprichting van weverij Caesens achter huizen nummers 11 en 13, in 1929 weverij overgeplaatst naar Wagenmakerstraat, kantoren bleven er wel tot in 1963. Oorspronkelijk talrijke lijstgevels, nummer 27, met voorgevel aangepast in 1932 naar ontwerp van G. Albers in eigen opdracht. Verscheidene woningen met oudere kern onder meer nummer 5, zie aandak links.

• Stadsarchief Kortrijk 159, nummer 10627.
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 55, afb. 43 bis.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 346.