Kasteelstraat

Beschrijving

Van Rijselsestraat naar Kasteelkaai. In de 14de eeuw zogenaamd "Pottersstraat". Vanaf 1535 huidige benaming, naar het kasteel (afgebroken in 1684). In 1782 straat doorgetrokken tot aan de Leie, na verkoop van de gronden die behoorden tot de versterkingen. Van 1883-1896 groot deel van straat verbreed en rechtgetrokken, alleen het zuidelijk deel behield de oorspronkelijke breedte. Basisbebouwing: lijstgevels. Talrijke 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevels, onder meer nummers 6, 14, 19 zijnde grote herenhuizen van zes traveeën. Tevens oudere kernen, zie nummer 30 heden omgebouwd tot garage maar met drie behouden moerbalken.

• VAN HOONACKER E., Ikonografie van Kortrijk, Kortrijk, 1977, p. 219, nummer 565.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 230.