Kapittelstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, lopende van de Onze-Lieve-Vrouwestraat naar de Begijnhofstraat. Oudste straatnaam van 1418 "Serboenstraetkin", afgeleid van de Sorbonne, de volkse naam van de Kapittelschool die gelegen was tussen de Raepsaet en de Begijnhofstraat, en verdween in 1588. In de 15de eeuw ook Hoenderstraetkin. Vanaf 16de eeuw Kapittelstraat. Genoemd naar kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, dat in 1203 opgericht werd. In 14de eeuw lag de zuidkant van de straat juist buiten het domein van het kasteel, terwijl de slotgracht op de noordkant van de straat lag. Na de vernieling van het kasteel in 1382 werd de gracht gedempt. Vermoedelijk bouw van eerste huizen in de eerste helft van de 15de eeuw op noordzijde van de straat. Het kapittel bezat talrijke huizen in de omliggende straten, onder meer het huis Raepsaet en de Kapittelkelder waar drank geschonken werd. Zeer smalle straat getypeerd door lijstgevels onder meer nummer 16-18. Verschillende panden heden omgebouwd tot grote garageruimten.

• DESPRIET P., 2000 jaar Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 136.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 224-225.