Kapelstraat

Beschrijving

Kort straatje tussen het Sint-Amandsplein en de Proosdijstraat. De oudste vermelding gaat terug tot 1382, en verwijst naar de kapel van de Sint-Amandsproosdij.

Basisbebouwing: arbeiderswoningen van twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen -al dan niet geknikte- zadeldaken. Ook enkele herbergen onder meer nummers 7 en 15, zogenaamd "Den Boeren-krijg". Op de straat gaven vroeger ook verschillende beluikjes uit, thans bleef enkel het Sint-Annabeluik bewaard (toegang via nummer 7), (zie Sint-Annabeluik). Beschilderde en/of gecementeerde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw (nummers 13, 15, 17, 32-34, 38) en het begin van de 20ste eeuw onder meer nummer 14 van 1924. Nummer 6, bakstenen lijstgevel uit het begin 1900 getypeerd door het gebruik van gele sierbaksteen en pilasters op getrapte consoles voor de tweede bouwlaag.

• Stadsarchief Kortrijk 118, nummer 1129.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 221-222.