Jan Persijnstraat

Beschrijving

Tot in 1936 Peterseliestraat. Nu genoemd naar 16de-eeuwse meestermetselaar die in deze straat woonde. Voorheen ook 18de-eeuwse bebouwing, onder meer nummers 12-14, gevels van respectievelijk 1717 en 1740, beide in 1959 gesloopt. Nummers 15 en 17 in Lodewijk XIV-stijl met Corinthisch kapiteel, echter gesloopt. Tot in begin 20ste eeuw Wolkenpoortje, zijnde beluik. Voorheen ook openbare bebouwing, met name door octrooi van Maria Theresia bouw van gevangenis tussen 1758-1762, reikend tot aan de stadsvesten, in 1860 vervangen door gemeentelijke jongensschool die in 1925 wederopgebouwd wordt en in 1944 gebombardeerd wordt en niet wederopgebouwd is, heden locatie van politiekantoor. Smalle geplaveide en verkeersvrije straat.

Basisbebouwing: enkel nummer 7 heeft de 19de-eeuwse lijstgevel behouden; voorts enkele panden uit het begin van de 20ste eeuw en de filmzaal "De Gouden Lanteern" van 1921. Voorts architectuur uit de jaren 1940-50, onder meer nummer 12 winkelpand met twee woonverdiepingen gesigneerd door architect P. Scherpereel (Kortrijk) en aannemer A. Cottyn van 1949 in typerende classicerende stijl. Politiekantoor, zie Oude Vestingsstraat. Tevens meer recente appartementsgebouwen.

• DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 64, p. 72, afb. 53, 72.
  • DEHAEN C., DEVOS A.N., De Jan Persynstraat te Kortrijk, in Curtricke, nummer 223, 1996, p. 183-185.
  • DESPRIET P., 2000 jaar Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 302.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 211-213.