Izegemsestraat (Kortrijk)

Beschrijving

Van de Brugsestraat in noordwestelijke richting Heule. Slechts een kort stuk van de straat is gelegen op Kortrijks grondgebied. Was in de Middeleeuwen de hoofdweg Brugge-Kortrijk. Gekasseide straat, met gebogen tracé.

Basisbebouwing: overwegend arbeidershuizen van twee traveeën en één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Ook enkele burgerwoningen. Basisbebouwing teruggaand tot de 19de eeuw, maar straatbeeld voornamelijk bepaald door interbellumwoningen met bakstenen lijstgevels. Nummers 1-29, rijhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, eenheid doorbroken door vernieuwde parementen. Nummers 3-5, 13-17 en 23, met bepleisterde lijstgevel. nummer 10-26, reeks van sterk verbouwde arbeidershuisjes van één bouwlaag en twee traveeën, inspringend ten opzichte van van de rooilijn, van 1891. Verscheidene woningen met eenvoudige bakstenen lijstgevel getypeerd door poorttravee onder ijzeren I-balk onder meer nummer 56. Ook verschillende rijhuizen uit het interbellum onder meer nummer 30, typische rijwoning met fraai glas-in-loodzijlicht. Nummer 31-35. Drie gelijkaardige woningen getypeerd door de rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken. Nummer 35, voormalige herberg zogenaamd "In de Molen". Nummer 47-51. Eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van 1924, naar ontwerp van U. D'Helft (Brugge). Rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en blinde "patrijspoortvensters" boven de deur. Nummer 47, met vernieuwd parement van 1946, naar ontwerp van P.A. Pauwels (Kortrijk). Fronton is van latere datum.

• Stadsarchief Kortrijk 108, nummer 2507 (of 1557); 108, nummer 1121 (of 7303); 108, nummer 1116/46.