Kerkplein

Beschrijving

Vrij recent heraangelegd, gekasseid plein met enkele wilde en tamme kastanjebomen en parkeergelegenheid rondom de kerk, ter plaatse van het in 1938 verdwenen kerkhof, inplanting ten noorden van de Mechelsesteenweg.

Bebouwing met lintbebouwing van dorpswoningen van twee bouwlagen uit de 19de en 20ste eeuw. Ten zuiden van de kerk: beeld van Christus Koning van 1929 door Kunstatelier Bressers Gent (zie inscriptie), op de sokkel: wapen van de familie de Romrée, eertijds ingemetseld boven de ingang van de 18de-eeuwse kerk; ten zuidwesten: monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (getekend Monshouwer, Mechelen) en de Tweede Wereldoorlog (J. Kets, Pasbrug); ten oosten: grafmonument van pastoor Goossens, bouwheer van de kerk: gietijzeren kruisbeeld op hoge, arduinen sokkel. Aan noordzijde tegen de kerk: de in 1987 teruggevonden grafsteen van pastoor Stevens, bouwheer van de gesloopte 18de-eeuwse kerk.

Auteurs: Steyaert, Rita