Havermarkt

Beschrijving

Van het Schouwburgplein naar de Stationsstraat. De oudste vermelding gaat terug tot 1795. Aanvankelijk lag de Havermarkt op de Oude Beestenmarkt, een pleintje op de zuidwestelijke hoek van het huidige Schouwburgplein en op de plaats van de huizen die nu de hoek vormen met Sint-Jorisstraat/ Schouwburgplein. In 1839 worden de huizen aan de westzijde van de Havermarkt gesloopt, terwijl het zuidelijke deel wordt volgebouwd. Hierdoor wordt de Havermarkt van de zuidkant naar de westkant van de toenmalige Grote Hallen verplaatst. In 1981 wordt het zuidelijke deel van de markt bij het Schouwburgplein ingedeeld. Centraal op het plein bronzen beeld van Jan Palfijn op arduinen sokkel met inscriptie Jan Palfijn 1650-1730.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, 178-179.