Handboogstraat

Beschrijving

Van de Leiestraat naar de Guido Gezellestraat. Aan zuidkant lag de koninklijke burcht (gesloopt tussen 1394-1415), zie in de 15de-17de eeuw "Oude Casteelstrate". In 1537 ook "Oude Pelderinstraete", naar de schandpaal van het kasteel op hoek met Konventstraat (nog aanwezig in 1680). In de 16de tot de 18de eeuw ook zogenaamd "Wereltstraetkin", naar brouwerij "De Werelt". In de 17de-18de eeuw ook "Fonteijnstraete". Naam "Handboogstraat" vanaf 1795, definitief vanaf 1815, naar de gelijknamige herberg, voormalig gildehof van Sint-Sebastiaan, vernield in 1944. Voorheen tweezijdige bebouwing onder meer brouwerij Tack. De huizen tegen de Leie werden beschadigd in 1944 en de laatste huizen werden gesloopt in 1953 voor de aanleg van de Verzetskaai met parkeerplein. De bebouwing gaat terug tot de middeleeuwen; zo was er een steen ter hoogte van het vroegere hoekhuis "Café Au Pont de la Lys" (hoek met Leiestraat), zie kelder. Tweede steen in begin van Handboogstraat. In oorsprong meerdere panden met trapgevels, onder meer één met zijtrapgevel (huis van de eerste secretaris van de Berg van Barmhartigheid) gesloopt voor woonhuizen nummers 22-30, zie foto van circa 1890. De gebouwen van de Berg van Barmhartigheid strekten zich tot in het begin van de 20ste eeuw uit tot in de Handboogstraat. Oudst bewaarde panden, nummer 4 van 1661; nummer 20 en de poort links ervan waarschijnlijk uit de 18de eeuw, en nummer 16 met 19de-eeuwse lijstgevel; voorts voornamelijk appartementsgebouwen.

• DESPRIET P., 2000 jaar Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 289.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 175-176.