Grote Markt

Beschrijving

Groot L-vormig plein dat de kern van de stad vormt en waarop de verschillende hoofdstraten van de stad uitkomen: de Doorniksestraat, de Rijselsestraat, de Leiestraat en de Onze-Lieve-Vrouwestraat. De oudste vermeldingen gaan terug tot de 14de eeuw als Marct of Maerct. Sinds 1815 Grote Markt genaamd. Waarschijnlijk was de huidige Grote Markt reeds bewoond in het Romeinse tijdperk zie de vondsten van fragmenten van Romeinse pannen aan de noordelijke straatzijde. Sporen van oudste bebouwing, drie middeleeuwse kelders vermoedelijk uit de 13de eeuw onder meer nummer 12 en nummer 19. De markt vormt van oudsher het commerciële, economische en politieke centrum van de stad. Centraal staat de belforttoren van de oude halle als het symbool van de stedelijke vrijheden en het mercantiel centrum van de stad voor de kleine handelaren en hun klanten. Vroeger was het plein ingedeeld in verschillende markten, waarvan de naam verwees naar de goederen die er verkocht werden. In de 16de eeuw werd het gedeelte tussen de lakenhalle en Sint-Maartenskerk de oude Marct genoemd. De markt heeft nog steeds voornamelijk een commerciële functie met horecabedrijven, zie de veelal verbouwde winkelpuien. Daarnaast ook woonfunctie zie de appartementsgebouwen.

In de loop der tijd wijzigde het beeld van de markt zich, onder meer in 1899 met de afbraak van de huizen rond de belforttoren, waardoor een open plein gecreëerd werd. Tot de Tweede Wereldoorlog werd het beeld op de markt voornamelijk bepaald door witbepleisterde lijstgevels (zie oude prentbriefkaarten). Ook enkele panden uit het interbellum onder meer nummer 12, herberg De Klokke, van 1937. Tijdens het luchtbombardement van 1944 werden tal van woningen voornamelijk aan de westzijde vernield en wederopgebouwd in een traditionele bouwstijl geënt op de Franse Lodewijkstijlen zie nummer 7, winkel en appartementen, opgetrokken in 1947, naar ontwerp van J.A. Dewulf (Ruislede), refererend aan het verwoeste herenhuis van 1889, naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters (Gent); nummer 38, met barokke halsgevel van 1946, naar ontwerp van J. Viérin (Kortrijk) en nummers 47 en 49. Nummer 6. winkelwoonhuis, heropgebouwd in 1946, naar ontwerp van L.J. Nuyttens (Kortrijk), enigszins anders uitgevoerd dan op bouwplan zie erker en centraal venster met driehoekig fronton. Van de jaren 1960 tot eind jaren 1990 vooral parkeerplein. De huidige aanleg dateert van 1999, naar ontwerp van B. Secchi en andere.

• Stadsarchief Kortrijk 88, nummer 69/38 (of 127360); 89, nummer 379/46; 90, nummer 80/47; 90, nummer 163/ 46.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 158-167.