Graaf de Smet de Naeyerlaan

Beschrijving

Van de Kortrijksestraat naar de Izegemsestraat. Oorspronkelijk "Noordlaan". Sedert 1905 "de Smet de Naeyerlaan", vanaf 1968 huidige benaming. Aangelegd in 1892 op voormalig tracé van stadsgracht gedempt in 1889-91. De laan is een voorbeeld van een vroege dubbelbaansweg met middenberm, in 1892 beplant met bomen, heden 150 kastanjebomen. In 1945 bouw van acht noodwoningen op middenberm, afgebroken in 1955. Sinds 1950 twee stenen leeuwen aan het oosteinde van de laan, voorheen aan ingang van park tegenover Overleiestraat. Aan de zuidzijde het Koningin Astridpark of Volkspark opengesteld in 1907 (zie Brugsestraat). Op noordzijde het zogenaamd "Astridrozenhof", met beeld van koningin Astrid, onthuld in 1938, naar ontwerp van A. Courtens met opschrift "Door de bevolking der Stad Kortrijk uit erkentelijkheid opgedragen 5 april 1936 - 31 juli 1938". Bebouwing enkel aan de noordzijde, op het Waaihof (nummer 18) en het voormalig tramstation (nummer 16) na; op het noord-zuid gelegen deel bebouwing op de oostzijde.

Vooroorlogse en interbellumbebouwing, voornamelijk burgerhuizen. Heden op vroegere terreinen van de NMBS ook appartementsgebouw. Nummer 35, van 1931 naar ontwerp van P. Hennin met behouden glas in lood in trappenlicht; nummer 37 uit de jaren 1930 met parement van gediversifieerde baksteen; nummer 97 van 1935 naar ontwerp van J. Gillaert (Kortijk); nummer 99 van 1935, met typerende doorgetrokken erker; nummer 125 van 1928 naar ontwerp van A. Callewaert (Kortrijk). Enkele woningen van kunstenaars, zo onder meer nummer 21, woonhuis van kunstschilder A. Caulloet, nummer 73 woonhuis van schrijver W. Putman (Jean du Parc). Typerend zijn de voortuintjes. Vaak werd de tuinafsluiting mee ontworpen door de architect. Verscheidene dubbelwoonsten: nummer 2-4, 17-19 van 1932, 41-43 van 1926, 45-47 van 1933, 49-51 van 1933. Opvallend dieper in gelegen rijtje van drie kleine arbeiderswoningen (zie Herdersstraat 10-14).

• Stadsarchief Kortrijk 43, nummer 10527; 43, nummer 8211; 43, nummer 10927; 43, nummer 11750; 44, nummer 11594; 44, nummer 10261; 44, nummer 10902; 44, nummer 9060.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 143-145.