Gentsesteenweg

Beschrijving

Van de Gentsestraat naar de Ring R8. Maakt deel uit van het oude stratenpatroon. Oudste vermelding gaat terug tot 1640, als "Heirstraete van Cortryck naer Gent". In de 18de en 19de eeuw "Steenweg van Cortryck naar Gendt" genaamd. Tot 1716-1717 bochtige aardweg, daarna rechte geplaveide weg. Sinds 1721 provincieweg. Van 1718 tot 1945 werd de weg afgezoomd door linden. Vroeger was een deel van Gentsesteenweg grondgebied van Harelbeke (1977). Buurtspoorweg: tramlijn Kortrijk-Deerlijk (1908-1958). De weg wordt doorsneden door het kanaal Kortrijk-Bossuit en sluis nummer 10 (38,70 X 5,17 m), aangelegd tussen 1858-1860. De brug werd aangelegd in 1858-1859 en vernield in oktober 1918 en herbouwd in 1929. De steenweg heeft zowel een woon- als commerciële functie met herbergen, wijkwinkels, restaurants en grotere supermarkten eigen aan een steenweg. Voormalige vestigingplaats van de Brouwerij Cambrinus (M. Maelfait). Nummer 19. Voormalige herberg zogenaamd "In den Tapageur", in oorsprong woonhuis vlg. bouwplan gebouwd in 1904 en in 1941 verbouwd tot herberg in opdracht van de N.V. Brouwerij Lust. Nummer 88, voormalig winkel-woonhuis met houten winkelpui.

Basisbebouwing: in het eerste deel van de straat voornamelijk burger- en herenwoningen, getypeerd door bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Daarna voornamelijk arbeiderswoningen en kleinere burgerwoningen. Arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Tal van vernieuwde en aangepaste parementen. Voorts ook bepleisterde en beschilderde lijstgevels onder meer nummers 26, 32-34, 99,144-146 en 148-150. Nummer 98, parement van witgeglazuurde baksteen. Ook bakstenen lijstgevels onder meer verfraaid door gele sierbaksteen, zie nummers 82, 198, 200 of door bakstenen friezen zie nummer 208 met behouden schrijnwerk en nummer 210. Ook verschillende typische interbellumwoningen onder meer getypeerd door erkers en balkons, contrasterende lateien of geglazuurde tegels onder meer nummers 74, 76 en 78 van 1935, naar ontwerp van Debouvrie (Marke); nummer 133, van 1935, naar ontwerp van J. Tesse (Kortrijk); nummer 135, van 1937, naar ontwerp van G. Albers; nummers 234 en 236; nummer 137; stadsvilla van 1936, naar ontwerp van E.M. Allaert (Heule). Ook enkele typische woningen uit de jaren 1940 onder meer nummer 178, burgerwoning aansluitende bij de anglo-normandisch bouwstijl zie puntgevel en zware houten vensteromlijsting en nummer 196.

• Stadsarchief Kortrijk 79, nummer 5700 (of 3289); 79, nummer 13214 (of 150/41); 78, nummer 11584.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 135-138.