Filips van de Elzaslaan

Beschrijving

Gelegen tussen de Zwevegemsestraat en de Sint-Denijsestraat. Aangelegd in 1905, waarbij het beluik zogenaamd "Cité Vande Putte" en een gedeelte van "Cité Van Neste" werden gesloopt. Vannestes Reke is hier een restant van.

Basisbebouwing: enkelhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, getypeerd door bakstenen lijstgevels verfraaid door het contrasterend gebruik van sierbaksteen zie nummers 10-14, 27, 29, 30, 31, 33, 41, 53, 56, 59, 86, 90 en 92. Ook verscheidene woningen getypeerd door poorttravee onder meer nummer 57 en nummer 84-86, woonhuis met bijhorend magazijn, gebouwd in 1925, in opdracht van B.M. Spiers & Son zie bouwplan. Bakstenen lijstgevel, deels witgeschilderd, getypeerd door de gebogen kroonlijst.

• Stadsarchief Kortrijk 69, nummer 7722.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 130.