Casinoplein

Beschrijving

In 1840 aangelegd rechthoekig plein met centraal, gekasseide parking, gelegen tussen Jan Palfijnstraat en Conservatoriumplein. Tot 1897 Monumentenplaats genaamd, maar omdat na meer dan vijftig jaar er nog steeds geen monument was, werd besloten het plein te herdopen tot Casinoplaats. Vanaf 1968 Casinoplein. Van 1865 tot 1876 ook Place Palfin genaamd. Van 1886 tot 1960 plein beboomd met platanen. Het straatbeeld wordt voornamelijk gedomineerd door 19de-eeuwse architectuur en recentere bouwwerken.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 84-85.