Burgemeester Nolfstraat

Beschrijving

Van het President Rooseveltplein tot de Beheerstraat. Aangelegd in 1877-78, maakt deel uit van het zogenaamd "Nouveau Quartier", gesitueerd rond het gerechtshof opgetrokken in 1875. Eerst "Wetstraat" genaamd (zie gerechtshof) in 1911 gewijzigd in "Henri Nolfstraat", in 1968 in "Burgemeester Nolfstraat".

Basisbebouwing: in oorsprong typerende neoclassicistische bebouwing met lijstgevels, onder meer nummers 1, 4-6 en 11-13. Door zware oorlogsschade in 1944, gewijzigd uitzicht onder meer nummer 39, tandartswoning van 1945 wederopgebouwd naar ontwerp van A. Callewaert (Kortrijk); nummer 35 Sint-Niklaasinstituut in 1947 wederopgebouwd na bombardement van 1944 naar ontwerp van J. Boucquillon, ter vervanging van schoolgebouw, gebouwd in 1876 als lokaal van de Katholieke Burgerkring en vanaf 1900 functionerend als school. Nummers 15 en 17-19, twee imposante hoekblokken van 1871 op de Koning Leopold I-straat (zie aldaar).

• Stadsarchief Kortrijk 97, nummer 702/45.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 75-76.