Antoon Van Dycklaan

Beschrijving

Tussen de Roterijstraat en de Ring (R8) rond Kortrijk. Tot het Rubensplein rijbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verder losstaande bebouwing, voornamelijk villa's uit de jaren 1930 onder meer nummer 63, zogenaamd "Leieroosje" van 1934, naar ontwerp van J. Coeck (technisch bediende, Kortrijk) en nummer 65, zogenaamd "Our Cosy Corner", met fraai uitgewerkt portaal.

Basisbebouwing: arbeiders- en kleinere burgerwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bakstenen lijstgevels onder meer getypeerd door erker op de verdieping: nummer 1, van 1933, naar ontwerp van H. Vanandruel (aannemer, Kortrijk); nrs 2 tot 12; nummer 9, van 1931, naar ontwerp van A. Vandenberghe (Kortrijk); nummer 5-7, in oorsprong twee gelijke enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, volgens bouwplan respectievelijk opgetrokken in 1931 en 1929. Nummer 23-51. Eenheidsbebouwing van 15 woonhuizen volgens spiegelbeeldschema, gebouwd in opdracht van de Maatschappij "Goedkope Woningen" in 1937, naar ontwerp van C. Debels (Kortrijk).

• Stadsarchief Kortrijk 240, nummer 11556; 241, nummer 11082; 240, nummer 10104; 240, nummer 10287; 240, nummer 9447; 240, nummer 12613.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 26-27.