Dorp

Beschrijving

Centrum van de gemeente met aansluitend Kerkplein ten noorden en inplanting van het gemeentehuis ten zuiden, als verbinding tussen Mechelsesteenweg en Rijmenamseweg deel van de oude baan van Mechelen naar Keerbergen/Aarschot.

Lintbebouwing van woon- en winkelhuizen uit 19de en 20ste eeuw; nummer 26 met oudere kern (zie mank zadeldak, aandak en muurvlechtingen in zijpuntgevel aan Kerkplein). Op hoek met Molenstraat, nummer 11: voormalig molenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), uit midden 19de eeuw. Verankerde lijstgevel met vernieuwd parement, rechthoekig beluikte muuropeningen. Schuin er tegenover voormalige maalderij (nummer 18): sobere baksteenbouw van twee bouwlagen met rechthoekige en steekbogige muuropeningen uit het eerste kwart 20ste eeuw, aansluitende enkelhuizen uit zelfde periode (nummers 20-22).

Auteurs: Steyaert, Rita