Knokkestraat (Duinbergen)

Beschrijving

Rechte weg tussen Knokke en Heist, aangelegd in 1891 als eerste rechtstreekse verbinding tussen de twee dorpskernen grosso modo volgens het tracé van een zandweg, die onder meer op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt aangeduid. Vroeger moest het zwaardere verkeer om via Westkapelle. Loopt in Duinbergen vanaf de Krommedijk tot ongeveer aan de Asterstraat. Het gedeelte rond de Duinbergenlaan is voorzien van rijbebouwing waarvan de oudste huizen teruggaan tot circa 1900, bijvoorbeeld nummers 416-420, neoclassicistische rijwoningen, nummer 418 gedateerd "Anno 1909"; nummers 431, verwaarloosd rijhuis van eerste kwart 20ste eeuw met cottagekenmerken; nummer 443, "Ons Huisje", eerste kwart 20ste eeuw, rijhuis met cottagekenmerken. Meer naar het westen toe bestaat de bebouwing uit recente villa's.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda