Kragendijk (Knokke - Oude Woonkernen)

Beschrijving

Landelijke weg vanaf de Smedenstraat tot aan de Kalvekeetdijk in Westkapelle. In de 12de eeuw wordt de Kragendijk of Groene Dijk aangelegd, lopende van Koudekerke via de aanwassen Scharpoord en de latere dorpskern van Knokke naar de Kalveketedijk ten noorden van Westkapelle. In de 19de eeuw wordt de weg op de Kragendijk rechtgetrokken; in 1856 wordt de steenweg op de dijk naar Westkapelle heraangelegd. Toen was dit de enige weg naar Westkapelle. Bebouwing met kleine boerenarbeidershuizen pas vanaf eind 19de- begin 20ste eeuw, deels in lintbebouwing tegen Knokke aan.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda