Piers de Raveschootlaan (Knokke - Het Zoute)

Beschrijving

(zie ook Knokke-Bad, Piers de Raveschootlaan) Noord-zuid verlopende straat evenwijdig met de Lippenslaan, als grens tussen Knokke-Bad en Het Zoute; loopt van de Sebastiaan Nachtegaelestraat tot de Zoutelaan. Straat wordt getrokken circa 1900 in het kader van de uitbouw van Knokke als badstad. Het zuidelijke stukje maakt reeds deel uit van het 19de-eeuws stratenpatroon van het dorp Knokke. Het noordelijk stuk was een deel van een kerkwegel van Het Zoute leidend naar de eerste Engelse kapel (1905) op het kruispunt met de Zoutelaan, later rechtgetrokken. Genoemd naar de familie Piers de Raveschoot, die vanaf eind 18de eeuw belangrijke grondeigenaars waren in Knokke (Nieuwe Hazegraspolder) en mee verantwoordelijk waren voor de stichting en ontwikkeling van Het Zoute als badstad. De bebouwing ten zuiden van het Alfred Verweeplein en aan de westzijde ten noorden ervan (oneven nummers) wordt besproken bij Knokke-Bad.

Bebouwing behorend bij Het Zoute : enerzijds ten noorden, aanleunend bij de Zoutelaan, aaneengesloten appartementsgebouwen tot vier bouwlagen vnl. uit het laatste kwart van de 20ste eeuw; enkele resterend uit de jaren 1950 onder meer nummer 86-90 van drie bouwlagen met gevelbrede erker op bovenverdieping. Anderzijds, aansluitend bij de oostelijk gelegen villawijk, losstaande villabebouwing in cottagestijl voornamelijk uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Nummer 68-70, gekoppelde villa van 1925; nummer 72, nummer 76-78/ Winston Churchilllaan, art-decogetinte villa naar ontwerp van architect A. Callewaert; nummer 82 met voortuintje en verdiepte inkom tussen twee erkers.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel V, mei-juni 1994, s.p.
  • DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda