Elizabetlaan (Knokke-Het Zoute)

Beschrijving

Gebogen westelijke hoofdas (N360) die Het Zoute verbindt met Knokke-Bad en -Albertstrand (N34). Zodoende aansluitend bij de zogenaamd Koninklijke Baan die in opdracht van Leopold II wordt aangelegd tussen 1900 en 1909 ter verbinding van verschillende Belgische badsteden. Vormt als het ware het eindpunt ervan, zie ten noorden uitlopend op de Kustlaan en het Albertplein. Aangelegd bij de initiële uitbouw van Het Zoute in 1909 naar ontwerp van J. Stübben en uitgevoerd door de Gentse aannemer Dewaele. Toen voorzien van een erfdienstbaarheid non aedificandi van 10 meter voor eventuele latere verbreding. Verloop onder meer doorheen de zogenaamd Kleine Vlakte (gebied tussen latere Elizabetlaan-Kustlaan-de Lekkerbek), waar in 1900 voor enkele Engelse golfspelers een golfterrein is aangelegd. In 1910 verdere aanleg van recreatieve gelegenheden zie eerste tennisterreinen tussen zuidelijk deel en de Zoutelaan, met clubhouse uit 1921 naar ontwerp van architect A. Pirenne. In 1912 aanleg van een elektrische tramlijn doorheen de Elizabetlaan als onderdeel van de lijn Blankenberge-Het Zoute, in 1967 vervangen door een buslijn. Aan het kruispunt met de Kustlaan-Albertplein een tramhalte met wachthuisje uit 1912 en een krantenkiosk uit 1921 naar ontwerp van architect Pirenne, beide thans verdwenen. Brede laan als groene invalsweg van Het Zoute, getypeerd door losstaande villabebouwing opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, thans veelal volledig witgeschilderd op zwartgeschilderde plint, onder meer nummers 47, 53, 55, 61-63, 89, 93-95. Nummer 20/ Britspad zogenaamd "Green Cottage" met pittoresk dakenspel. Nummers 38-40 dieper gelegen dubbelvilla "Cachapiés". Nummer 44 art-decogetinte villa "Armada" gesigneerd architecten C. en G. Hoge (Gent) met onder meer opvallende reliëfcassetten in gevelveld. Nummers 74-76/ Vlaamspad, dubbelvilla in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect R. Heyneman, verbouwd aan achtergevel in 1965. Tevens enkele hotels en appartementen in cottagestijl, onder meer nummer 83 aan de hoek met Montgomerylaan "Hotel Chalet Tinel". Nummer 8 "Hotel Villa Verdi", het voormalige "Adison" gebouwd als villa in 1913 naar ontwerp van architect R. Moenaert (Brussel) op nog deels bewaarde natuurlijke helling. Van zelfde architect nummer 22 aan de hoek met Fochlaan "The Tudor Hotel" voorheen "Hotel Cecil" van 1919, evenwel later aangepast, cf. loggia en terrasaanleg. Nummer 24 aan de hoek met Fochlaan beeldbepalend groot appartementencomplex "Sablon Residence".

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), mei-juni 1996, s.p.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel III, mei-juni 1994, s.p.
  • LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 14.
  • LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 193.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 270.