Westkapellestraat (Heist)

Beschrijving

Bochtige straat van in het centrum van Heist, bij de Kursaalstraat, tot in het centrum van Westkapelle. Aangelegd op de Evendijk en de Zomerdijk, in 1829 eerste keer "Westcappelsche straat" genoemd. In 1890-1900 met kasseien belegd. De Evendijk wordt in Heist circa 1845-1850 grotendeels afgevoerd door steenbakkerij van S. Schouteeten.

Het gedeelte binnen de bebouwde kom van Heist wordt getypeerd door doorsnee-architectuur met 19de-eeuwse kern, bijvoorbeeld nummer 80, gecementeerde lijstgevel met bewaard houtwerk met voorzetluik; deels vervangen door appartementsgebouwen. Ten zuiden van de spoorwegbrug, doorsnee-rijbebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw, vanaf circa de Walstraat villa's uit dezelfde tijd. Ten westen van de straat, net buiten de bebouwde kom, de gemeentelijke begraafplaats, in gebruik genomen toen het kerkhof rond de kerk in het voormalige Koudekerke werd opgegeven (1974). Loopt verder door landelijk gebied, met verspreide en meestal sterk verbouwde landelijke architectuur.

• COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 418-419, 463.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda