Sasstraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé van de Ramskapellestraat, over de Heistlaan naar de dijken van Leopold- en Schipdonkkanaal (Ramskapelse Brug). Leidde voor de aanleg van de kanalen naar Lissewege. Naamgeving volgens naambord naar sluis (1854) in een brug van het Schipdonkkanaal. Het huidige tracé is reeds aangegeven op de Vander Maelenkaart (circa 1845), echter met een sporadische bebouwing. 1874: aanvraag tot heraanleg of 'kalsyding' van de Sasstraat vanaf de "kalsyde van Ramscappelle naar Heyst" naar de "Ramscappelsche Brug over de Vaard van Zelzaete".

De huidige aaneengesloten bebouwing dateert voornamelijk uit de jaren 1920-1930. Arbeidershuizen en kleine burgerhuizen als diephuizen. Nummers 22, 41: gecementeerde gevels met vakwerk-imitatie, gemansardeerde zadeldaken, eerst genoemde van 1937 zie jaartal in de geveltop.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda