Piers de Raveschootlaan (Knokke - Bad)

Beschrijving

(zie ook Het Zoute, Piers de Raveschootlaan) Noordzuidstraat als grens tussen Knokke-Bad en Het Zoute; loopt van de Sebastiaan Nachtegaelestraat tot de Zoutelaan. Straat wordt getrokken circa 1900, in het kader van de uitbouw van Knokke als badstad; het zuidelijke stukje maakt reeds deel uit van het 19de-eeuws stratenpatroon van het dorp Knokke. Genoemd naar de familie Piers de Raveschoot, die vanaf eind 18de eeuw belangrijke grondeigenaars waren in Knokke (Nieuwe Hazegraspolder) en mee verantwoordelijk waren voor de stichting van Het Zoute.

Ten noorden van het A. Verweeplein behoort de bebouwing aan de oostzijde van de straat (even nummers) bij het Zoute en wordt daar besproken.

Heterogeen straatbeeld, oudste bebouwing gaat terug tot begin van de 20ste eeuw, met typische bescheiden badstadarchitectuur, namelijk pittoreske rijhuizen uitgewerkt als "villaatjes", met elementen als balkons, erkers, gebruik van faience, pseudo-vakwerk enzomeer, bijvoorbeeld nummers 29, 85, 87, 103. Nummers 79, 81 in dezelfde stijl, maar van de jaren 1950. Nummers 14 en 16 gaan waarschijnlijk terug op oudere dorpsbebouwing, maar in verbouwde toestand. Talrijke appartementsgebouwen vanaf de jaren 1950, maar vooral uit het laatste kwart van de 20ste eeuw, tot vier bouwlagen.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda